#Αργύρης_Γαβαλάς ένα όνομα μια ιστορία μια εμβληματική φυσιογνωμία όχι μόνο της Λεμεσού αλλά και του κυπριακού ποδοσφαίρου γενικότερα!
Αργύρης Γαβαλάς ο άνθρωπος «παιδαγωγός» που όχι μόνο δίδαξε το ποδόσφαιρο σε εκατοντάδες νέους της Λεμεσού, αναδεικνύοντας πολλές γενιές πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών αλλά ταυτόχρονα ο άνθρωπος που δίδαξε αρχές, ήθος και ποδοσφαιρικό πολιτισμό!
Αργύρης Γαβαλάς, ο εξ Ελλάδος, πρώην παίκτης του ΠΑΟ, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο το 1932 αναλαμβάνοντας προπονητής της #ΑΕΛ και μέχρι το 1954 για 22 χρόνια, εργαζόμενος τα πλείστα χρόνια αμισθί, και αργότερα στον #Απόλλωνα από το 1956 μέχρι το 1962, όντας ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» αλλά και «δάσκαλος» τόσο της ΑΕΛ όσο και του Απόλλωνα!
Αργύρης Γαβαλάς ο άνθρωπος στον οποίο η Λεμεσός οφείλει την ποδοσφαιρική της παράδοση ο άνθρωπος που επιτέλεσε τεράστιο έργο για 4 περίπου δεκαετίες υπηρετώντας ως πιστός στρατιώτης από το πόστο του προπονητή με ανιδιοτέλεια, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πρόοδο του Λεμεσιανού ποδοσφαίρου αφήνοντας τα αποτυπώματά του έντονα τόσο σε ΑΕΛ αλλά και Απόλλωνα.
Από τα χέρια του πέρασαν όλα τα αστέρια της μεγάλης ομάδας της ΑΕΛ χαρίζοντας της 3 πρωταθλήματα και η αποχώρησή του από την ΑΕΛ το 1954 και η μεταπήδησή του το 1956 στην νεοσύστατη τότε ομάδα μας δίχασε την πόλη.
Διετέλεσε προπονητής της ομάδας μας από το 1956 μέχρι το 1962 πλάθοντας και αναδεικνύοντας όλους τους μεγάλους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα οι οποίοι άφησαν εποχή και ήταν ουσιαστικά ο θεμελιωτής και ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για τις πρώτες κατακτήσεις κυπέλων στην ιστορία μας!
Η πολύπλευρη προσφορά του Αργύρη Γαβαλά στο Κυπριακό ποδόσφαιρο όμως δεν σταματά εδώ! Ο Αργύρης Γαβαλάς υπήρξε ο πρώτος προπονητής της #Εθνικής_Κύπρου από το 1960 μέχρι το 1967 και είναι ο μακροβιότερος, μαζί με τον #Άγγελο_Αναστασιάδη, προπονητής στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος!
Επίσης κατά διαστήματα διετέλεσε με επιτυχία και διαιτητής, ενώ ήταν και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου διαιτητών το 1957 ενώ στις 15 Ιανουαρίου 1958 του ανατέθηκε να εποπτεύσει τον πρώτο αγώνα play-off μεταξύ Ισραήλ-Ουαλίας που έγινε στο Τελ-Αβίβ για μια θέση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958 στην Σουηδία!
Ο προπονητής και «δάσκαλος» Αργύρης Γαβαλάς ο άνθρωπος που δίδαξε το ποδόσφαιρο, έθεσε τα θεμέλια του ποδοσφαίρου στην πόλη της Λεμεσού, ένα όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με την Λεμεσιανή ποδοσφαιρική παράδοση απεβίωσε το 1998 σε ηλικία 91 ετών αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου και είναι ένα όνομα που θα μνημονεύεται για πάντα για την ανιδιοτελή του προσφορά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα!