Η ίδρυση του Απόλλωνα έγινε στις 14.04.1954 στο Οίκημα των Εθνικολαικών Συλλόγων και Νέων Συντεχνιών (ΣΕΚ) που βρισκόταν στην γωνιά Ζήνωνος και Α. Δρουσιώτη (εκεί όπου μετά ήταν το θερινό καμπαρέ Ολύμπια).
Εκεί του παρεχωρήθει ένα δωμάτιο για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Θυμάμαι υπήρχε μια πινακίδα στην είσοδο του δωματίου πάνω από την πόρτα που έγραφε «ΑΠΟΛΛΩΝ» και ήταν το στέκι της γειτονιάς μας. Την εποχή εκείνη υπήρχε έντονη διαμάχη μεταξύ ΣΕΚ και ΠΕΟ. Η ΠΕΟ δεν ήθελε την δημιουργία νέας συντεχνίας και συχνά τα μέλη της προέβαιναν σε βιαιοπραγίες και τραμπουκισμούς κατά μελών της ΣΕΚ για να τους εξαναγκάσουν να γραφτούν στην ΠΕΟ.
Από τους τραμπουκισμούς και τις επιθέσεις τους προκάλεσαν τον εμπρησμό του οικήματος της ΣΕΚ και έτσι ο Απόλλωνας πριν την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ μετακόμισε σε νέο οίκημα το οποίο εβρίσκετο στη Γλάδστωνος 102 και Ζήνωνος (οικία Σχίζα για όσους γνωρίζουν – απέναντι από τα Σουβλάκια του «Πατίκκη»). Σημαντική τότε ήταν η συνεισφορά του Μητροπολίτη Λεμεσού Άνθιμου στην πληρωμή του ενοικίου.
Το οίκημα του Απόλλωνα ήταν το ορμητήριο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Εκεί πραγματοποιούνταν εξορμήσεις και επιθέσεις κατά των Άγγλων στρατιωτών με αποτέλεσμα οι Άγγλοι να απαγορεύσουν στους στρατιώτες τους να κυκλοφορούν στην Οδό Γλάδστωνος.
Στο σωματείο του Απόλλωνα γίνονταν συχνά έρευνες, συλλήψεις και ξυλοδαρμοί μελών. Δεν έβρισκαν κάτι όμως το ενοχοποιητικό αλλά είχαν υποψίες και έκλεισαν το σωματείο γιατί το θεωρούσαν « κέντρο τρομοκρατίας».
Ακολούθως ο Απόλλωνας αναγκάστηκε να μετακομίσει για τους πιο πάνω λόγους. Σημειώνεται δε ότι στο συγκεκριμένο οίκημα μετά την απομάκρυνση του Απόλλωνα, οι Άγγλοι έδωσαν την έγκριση τους να ενοικιαστεί εκ νέου στον «Ανταίο», Αριστερό Σωματείο που δεν θα ενοχλούσε τους κατακτητές.
Μετέπειτα στον Απόλλωνα επετράπει να λειτουργήσει οίκημα μακριά του κέντρου της Λεμεσού και έτσι μετακόμισε σε παραλιακό σπίτι, ιδιοκτησίας του κ. Φράγκου. Το οίκημα αυτό βρισκόταν δίπλα από το ΓΣΟ και στο ισόγειο του στεγαζόταν ο ΑΠΟΛΛΩΝ. Στον ίδιο χώρο η ΕΟΚΑ είχε δημιουργήσει κρησφύγετο όπου πέρασαν αρκετοί αγωνιστές.
Το 1957 με την άνοδο της ομάδας στην Α Κατηγορία, επανήλθε στην Οδό Γλάδστωνος, στην οικία Ιωάννη Κότσαπα και εκεί πανηγυρίστηκαν οι πρώτοι τίτλοι του Απόλλωνα ως Κυπελλούχος το 1966 και 1967.
Τέλος το 1973, με πρόεδρο τον Υάκινθο Ευγενίου ο Απόλλωνας μετακόμισε στο ιδιόκτητο πλέον οίκημα στην Οδό Μεσολογγίου 1 όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Αρθρογραφία του αείμνηστου Δρ. Νίκου Σωτηρίου στις 14/4/2020
*Στην φωτογραφία η οικία Φράγκου όπου μετακόμισε ο Απόλλωνας το 1956.